Dilemma: is het tijd voor een andere baan?
Je hebt na je studie een fijne baan gevonden in het verlengde van je opleiding. Een baan die je ambieerde. Maar nu, zo’n 15 tot 20 jaar later, begint het zo maar te knagen. Is dit het nu? Wil je dit blijven doen tot aan je pensioen? Of wil je toch een andere baan? Als je nog wilt switchen is dít het moment. Maar in welke richting moet je die dan zoeken? Dat kan een behoorlijk dilemma zijn. Een traject loopbaancoaching kan je helderheid geven en een mooi zetje in de goede richting geven.
Is dit het nu?
Ik kom het regelmatig tegen in mijn praktijk. Mensen, vaak rond de 40 jaar, die zich plotseling realiseren dat áls ze een andere baan willen, ze daar nú naar op zoek moeten gaan. De job die al jaren als een tweede jas voelde, begint ineens te knellen. Dat kan bijvoorbeeld door een reorganisatie ontstaan, waardoor ze ineens als het ware gedwongen worden om hierover na te denken. Of door steeds meer specialistische werkzaamheden. Maar zo’n gevoel kan ook min of meer vanuit het niets ontstaan. Is dit het nu? Wil ik dit voor de rest van mijn leven blijven doen?
Valkuil voor generalisten
Je komt het vooral tegen bij generalisten. Mensen die veel leuk vinden en daardoor moeilijk een duidelijk doel hebben kunnen prikken. Ze komen er gewoon niet uit. En dan blijven ze tegen dat gevoel – dat ze meer voldoening uit een baan moeten kunnen halen – aanlopen. Moeten ze nu wel of niet op zoek gaan naar een andere baan? Een traject loopbaancoaching biedt dan uitkomst.
Interesses vs competenties
Tijdens zo’n coachingstraject neem ik je mee terug naar wie je eigenlijk bent. Wat vond je vroeger leuk? Wat ben je onderweg kwijtgeraakt? Door middel van verschillende opdrachten zoek ik uit wat jou triggert. Wat wil je in een baan? Daarbij gaat het niet per se om een concreet vakgebied, maar vooral om waar de interesse ligt. En daarbij is het minder belangrijk welke papieren je hebt, maar juist om wat je echt leuk vindt. Want daar zijn altijd routes naartoe te bedenken.
Spreek je netwerk aan
Stel dat je tijdens onze gesprekken tot het besef komt dat je écht iets totaal anders wilt gaan doen. Dan ga ik jou helpen met het uitzoeken of dat ook haalbaar is. Ik adviseer je bijvoorbeeld om in je netwerk rond te gaan kijken of je iemand kent die werkzaam is in die branche. Ga daarmee in gesprek. Komt jouw beeld van het vak overeen met de werkelijkheid? En voldoet het dan nog steeds aan jouw wensen en ideaalbeeld? Vraag in dat geval of je eens een dag met hem of haar mag meelopen.
Werk- en denkniveau
Laat je niet afschrikken of belemmeren door het feit dat jouw opleiding mogelijk niet aansluit bij die andere baan. Jouw opleiding en jarenlange ervaring zeggen ook iets over jouw werk- en denkniveau. De kennis die jij in al die jaren hebt opgebouwd is ook wat waard. Soms moet je je alleen op inhoud laten bijscholen.
Twijfel niet langer
Sta jij ook in dubio of je op zoek moet gaan naar jouw droombaan? Blijf dan niet langer aarzelen. Daar word je alleen maar onrustig van. En dat is vaak best een angstig gevoel. Neem gerust contact met me op voor loopbaancoaching, want in zo’n traject krijg je het vertrouwen terug en maak je duidelijke stappen.
Marianne Kremer
Als loopbaancoach ontdek ik samen met jou je talenten, kwaliteiten en passies.
Ik begeleid je in het vinden van de juiste richting en help je om meer zicht te krijgen welk soort werk en welke werkomgeving het beste bij je past. Of hoe je in je huidige baan meer uitdaging kunt vinden. Ook kan ik je ondersteunen bij netwerk- en sollicitatieactiviteiten, zoals het optimaliseren van je CV en LinkedIn.
Daarnaast begeleid ik als persoonlijk coach mensen bij stress en burn-outklachten en bij rouw en verlies van een dierbare of werk.
Wil jij een bewuste en duurzame keuze maken ten aanzien van loopbaan en persoonlijk leven? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Gerelateerde blogs
Het coachtraject voor werknemers was dé oplossing!
Wim staat aan het hoofd van een middengroot bedrijf. De markt vroeg vorig jaar om een aantal interne wijzigingen. Gelukkig kon al het personeel behouden worden, maar bepaalde functies waren daardoor wel veranderd. En alhoewel het personeel daar erg flexibel mee...
Een coachtraject voor je werknemer betaalt zich terug
Ziekteverzuim kan voor jou als werkgever een flinke kostenpost zijn. Toch zorgen personeelstekorten en hogere werkdruk steeds vaker voor psychische klachten, overspannenheid, bore-out en burn-out. Alhoewel dit niet volledig te voorkomen is, kan tijdig ingrijpen...
Meer zelfvertrouwen: durf te zijn wie je bent
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Wie kent deze zinnetjes niet? Misschien zijn ze zelfs al zó vaak tegen je gezegd, dat je ze zelf bent gaan geloven. Maar dat kan je zelfvertrouwen...